14 SEP 2023

Cesta do Belgicka a Veľkej Británie(foto)

Naši žiaci druhého ročníka v sprievode pani profesoriek Balážikovej, Vráželovej, Lorkovej a Weszterovej navštívili v termíne 25. – 30. 6. 2023 hlavné mesto Európy a jednu z krajín Spojeného kráľovstva - Anglicko. 

Cesta do Belgicka a Veľkej Británie - foto

Posledný týždeň školského roka 2022/2023 bol pre vtedajších druhákov iný ako pre ostatných žiakov. Nestrávili ho totiž v školskej lavici, avšak na cestách s cieľom poznávať krásy krajiny, ktorej jazyk sa všetci učia - Anglicka. Prvou zastávkou exkurzie bolo hlavné mesto Európy - Brusel. Po noci strávenej v autobuse sme sa ocitli pred dominantou tohto mesta - Atómiom. Po krátkej prehliadke sme sa presunuli do centra mesta, navštívili Grand Place, symbol Bruselu - Manneken Pis, Katedrálu St. Michaela a Guduly a Kráľovský palác. Prehliadku Bruselu sme zavŕšili návštevou spojenou s prednáškou v Európskom parlamente. 

Po noci strávenej vo francúzskom Dunkerque nás čakal zážitkový presun do Veľkej Británie - trajektom. O necelé 2 hodiny plavby nás už z diaľky vítali biele útesy doverské. Prvou zastávkou v Anglicku bol Hastings, kde sme ochutnali Fish & Chips, navštívili Hastings Castle a zažili Smugglers Adventure.  
Nasledoval presun do Brightonu, prehliadka centra a Royal Pavillionu, Brightonské mólo a koleso, a samozrejme pláž. Deň číslo 4 sme strávili prechádzkou historickými uličkami “vidieckeho” mesta Salisbury a návštevou jednej z top turistických destinácií Anglicka – Stonehenge. Okrem fotiek si žiaci aj odtiaľto priniesli mnoho nových vedomostí, ktoré získali v rámci skupinových aktivít, ktoré tu pre nich boli pripravené.  

Predposlednou zastávkou bolo mestečko Bath. Zaujímavosti týkajúce sa tohto mesta sa žiaci dozvedeli na komentovanej prehliadke, ktorú sme zavŕšili návštevou rímskych kúpeľov.  

Nadišiel deň č. 5 a naša cieľová destinácia: hlavné mesto Anglicka - Londýn. Počas celodennej prehliadky tohto živého mesta sme sa plavili loďou, viezli sa metrom, pozreli si London Eye, Westminsterský palác, Big Ben, Trafalgar Square, Tower Bridge, Piccadilly Circus a mnoho ďalšieho.  

Plní zážitkov sme sa vrátili domov užiť si prázdniny.