23 APR 2021

Deň Zeme(foto)

V piatok 23.4.2021 sme mali možnosť stretnúť sa s pracovníkom Americkej ambasády v Bratislave Stephenom Whiteom a vypočuť si jeho rozprávanie o klimatických zmenách na Havaji.

Deň Zeme - foto

Pán Stephen White nám priblížil život na Havajských ostrovoch, na ktorých vyrastal a porovnal prírodné podmienky pred rokmi a teraz. Ťažba lesov, erózia, extrémne počasie a znečistenie oceánov postupujú rýchlym tempom a netýkajú sa len jednej krajiny. Pán White nám ukázal zábery dôsledkov klimatických zmien a pri následnej diskusii so študentmi sme sa zhodli, že znečistenie Zeme a klimatické zmeny sú našim spoločným problémom a aj keď riešenie je vo veľkej miere na globálnych pleciach (vlády a medzinárodná spolupráca), každý z nás môže svojou trochou pomôcť a že okrem iného volíme aj svojou peňaženkou - záleží na tom, ako upravíme svoje nákupné zvyky a či sa budeme podieľať na čistote a poriadku vo svojom okolí.
Otázky študentov boli veľmi podnetné a keďže celé stretnutie prebehlo v anglickom jazyku, čas strávený touto debatou bol zaujímavý nielen z faktického ale aj z jazykového hľadiska.