09 MÁJ 2019

Exkurzia do Berlína 2019(foto)

Na prelome apríla a mája sa 82 žiakov našej školy zúčastnilo na jazykovo-dejepisno-zemepisnej exkurzii v Berlíne, hlavnom meste Nemecka. Program bol pestrý.

Exkurzia do Berlína 2019 - foto

. Z kapacitných dôvodov jedna časť žiakov navštívila Pergamonské múzeum s bohatou antickou zbierkou, druhá časť navštívila Nové múzeum s rozsiahlou egyptskou zbierkou. Pohľad z výšky 204 metrov z televíznej veže poskytol prehľad o veľkomeste i o doteraz viditeľných rozdieloch medzi bývalým východným a západným Berlínom. V budove Reichstagu (nemeckého parlamentu) sme navštívili sklenenú kupolu; na zrekonštruovanom Olympijskom štadióne sme si prezreli vonkajšie i vnútorné vybavenie. Žiaci videli posledné zvyšky berlínskeho múru a tiež turistami navštevovaný posledný bývalý priechod medzi americkou a sovietskou zónou na Checkpoint Charlie.
Vo Friedrichstadtpalaste sme videli muzikálové predstavenie VIVID Grand Show, ktoré obsahovalo nielen hudobnú a hereckú zložku, zaujímavú výpravu a nie každodenné divadelné kostýmy, ale aj špičkové profesionálne artistické čísla. V ďalšej časti exkurzie žiaci navštívili mesto Postupim, bývalý koncentračný tábor v Sachsenhausene, zámok Sanssouci s nádherným parkom a Cecilienhof, kde bola podpísaná významná postupimská dohoda. Nemecké reálie sme mali doplnené aj o nami neplánované prvomájové demonštrácie berlínskeho obyvateľstva, z ktorých jedna nám pomerne dlhý čas intenzívne bránila vrátiť sa včas na večeru do hotela.
Posledný deň sme mali možnosť pozrieť si mesto z paluby lode na rieke Spréva a oddýchnuť si vo veľkom prírodnom areáli zoologickej záhrady. Na konci pobytu sme sa lúčili s Berlínom  na veľkej obchodnej triede Ku'damm a mnohí nazreli aj do známeho obchodného domu KaDeWe, ktorý je najväčším obchodným domom (nie centrom) v Nemecku.
Organizátorky exkurzie veria, že vedomosti, skúsenosti a postrehy, ktoré žiaci počas exkurzie získali, ako aj pozitívne zážitky  pretrvajú u všetkých účastníkov čo najdlhšie.