05 NOV 2023

Erasmus+ mobilita v Penafiel, Portugalsko(foto)

V dňoch 29. 10. - 3. 11. 2023 sa uskutočnila skupinová mobilita v partnerskej škole Agrupamento de Escolas de Pinheiro v meste Penafiel, ktoré leží v okrese mesta Porto.

Erasmus+ mobilita v Penafiel, Portugalsko - foto

Na mobilite sa zúčastnili pp.Komjátiová, Karoľová, Klimová a 9 žiakov z I.A, IV.A a IV.B triedy.
Portugalskí študenti privítali našu skupinu nielen v škole, ale sprevádzali nás aj počas poznávacích exkurzií.
Naši študenti predstavili Slovensko, mesto Košice a našu školu v prezentácii a formou kvízu. Na hodine matematiky zoznámili portugalských študentov s českým matematikom J. Švrčkom a švrčkovým bodom, ktorý sa používa v geometrii. Zapojili sme sa do vyučovacieho procesu aj na hodinách hudobnej výchovy, anglického jazyka, chémie, informatiky a telesnej výchovy. Počas hodín, ale aj prestávok mohli žiaci komunikovať s učiteľmi a žiakmi partnerskej školy o školskom systéme, kultúrnych rozdieloch a nadväzovať priateľstvá.
Počas pobytu sme sa prešli po pobreží Atlantického oceánu, spoznali sme mesto Porto, históriu, kultúru a umenie Portugalska v Múzeu umenia v meste Coimbra, kde sa nachádza aj najstaršia portugalská univerzita. Navštívili sme centrum technologickej podpory CATIM, ktoré spolupracuje aj so školami a podporuje vzdelávacie kurikulum STEM (vzdelávanie študentov v štyroch základných oblastiach – veda, technológia, inžinierstvo a matematika).   
Veríme, že pobyt bol pre všetkých zaujímavou skúsenosťou a pekným zážitkom.