05 MÁJ 2019

Finále Slovenskej debatnej ligy 2019

Od 27.4. do 29.4.2019 sa v Bratislave, na Gymnáziu Ladislava Novomeského, uskutočnil XX. ročník Finále Slovenskej debatnej ligy. Po 9 rokoch sa pohár pre víťazný tím, ktorého členom je aj Nicolas Tabačko z III.C, vracia na východ Slovenska. Blahoželáme!

Finále Slovenskej debatnej ligy 2019 - foto

Na záverečnom turnaji sezóny 2018/19 sa v konkurencii 20 tímov z celej republiky ocitli dva tímy s našimi žiakmi. V jednom tíme nás reprezentovali Simona Vrbová z II. A a Lilla Maheľová z I. A. Dievčatá si celosezónnymi výkonmi jednoznačne zaslúžili miesto medzi najlepšími tímami Slovenska. Postup zo základných kôl im však ušiel veľmi tesne.

Druhé zastúpenie sme mali v tíme zmiešanom z troch košických škôl, v ktorom našu školu reprezentoval Nicolas Tabačko z III.C. Debatoval spolu s Laurou Priatkovou z Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach a s Richardom Rybárom z Gymnázia na ulici Park mládeže v Košiciach. Ich tím postúpil do vyraďovacích kôl z 5. miesta a vo štvrťfinále sa stretol s tímom zo Sučian. Po tesnej debate sa im v pomere hlasov 2:1 podarilo postúpiť. V semifinále si zmerali sily s dievčatami z tímu Gymnázia na Trebišovskej ulici v Košiciach, bol to veľmi vyrovnaný súboj, opäť však zvíťazili a v pomere hlasov 3:2 postúpili do finále. Dlho očakávaná túžba sa stala skutočnosťou.

Finálová debata sa uskutočnila v Národnej rade Slovenskej republiky na tézu: „Od roku 2025 by mali byť v Európe zakázané spaľovacie motory.“ Nicolas so svojím tímom sa postavil proti ďalšiemu tímu zo Sučian. Po veľmi kvalitnej debate sa tešili z celkového víťazstva a stali sa najlepším tímom v debatnej sezóne 2018/2019 v pomere hlasov 6:1.

Po dlhých 9 rokoch sa pohár pre víťazný tím vracia na východ Slovenska. No predovšetkým je to prvýkrát v histórii existencie Debatného klubu v našej škole, čo sa niekomu z našich žiakov podarilo vyhrať Slovenskú debatnú ligu.

Našim žiakom blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy!