26 AUG 2015

Remember Europe

Prázdniny neboli len o oddychu, ale aj o vzdelávaní a rozširovaní si poznatkov z obdobia rokov 1956-1989. Všetko sa to dialo v medzinárodnom letnom tábore s názvom „REMEMBER EUROPE“ v Maďarsku v dňoch 3. 8. až 9. 8. 2015.

Remember Europe - foto

Letného tábora sa zúčastnilo osem žiakov nášho gymnázia v doprovode učiteľov G. Fránikovej a S. Görcsösovej a dvaja žiaci zo súkromného gymnázia FUTURUM.
Organizátormi tábora boli: The „ Kids of Budapest  1956" [HU], Kikelet Košice [SK] , Kultúra a umenie cezpohraničné [PL], PANT [CZ]  pod záštitou  Medzinárodného vyšehradského fondu.Hlavným cieľom letného tábora bolo to, aby mladí ľudia Poľska, Česka, Maďarska a Slovenska spoznali históriu, kultúru a šport susedných krajín v druhej polovici 20. storočia.   
Tábor začínal a končil v Budapešti, kde sme navštívili hlavné historické pamiatky (budova Parlamentu, bazilika sv. Štefana, Opera, Citadela, Gellért hegy, Matyášov chrám, Terror Háza, Budínsky hrad, mestský park – Városliget a známu rybársku baštu). Pobyt sme si spríjemnili plavbou loďou na rekreačné miesto Margitin ostrov.
Štyri dni sme strávili v prekrásnom prostredí  Lakiteleku (HU). Program bol naozaj bohatý,  účastníci všetkých štátov dostali priestor na prezentáciu histórie svojej krajiny hlavne v rokoch 1968 a 1989, svojho mesta a školy. Stretli sme sa s priamymi účastníkmi boja za demokraciu 1956 v Maďarsku, učili sme sa národné ľudové tance. Úspech nás neobišiel ani v športových súťažiach, kde sme obsadili niekoľko popredných miest. Navštívili sme národný historický park  Ópusztaszer, termálne kúpalisko Kiskunmajsa.
Odchádzalo sa ťažko, ale s pocitom, že sme strávili týždeň v spoločnosti príjemných ľudí a naviazali sme nové priateľstvá.
Fotky