29 MÁJ 2015

Projekt Comenius - Mobilita Slovensko(foto)

Projekt Comenius "Let´s think about bread, let´s not just eat it" (2013-2015) vyvrcholil návštevou našich partnerov z partnerských škôl na Slovensku v dňoch 23.-29. mája 2015. Skončila sa dvojročná spolupráca v projekte.

Projekt Comenius - Mobilita Slovensko - foto

Ale vzťahy, ktoré vznikli medzi učiteľmi a žiakmi počas dvoch rokov, určite pretrvajú. 
Našim hosťom sme ukázali Košice, našu školu, niektoré časti Slovenska, kde ich sprevádzali učitelia a žiaci našej školy. 

Mobilita Slovensko
23. – 29. máj 2015

Program

23. máj 2015
Príchod poľských partnerov
Príchod talianskych partnerov
24. máj 2015
Exkurzia vo Veľkých Teriakovciach – vodný mlyn z 19. storočia
Návšteva Ochtinskej aragonitovej jaskyne
Príchod španielskych partnerov
Príchod tureckých partnerov
25. – 26. máj 2015
Návšteva oravského regiónu
Oravská Lesná – Oravská historická železnica
Zuberec – Múzeum oravskej dediny
Spišský hrad
27. máj 2015
Exkurzia v etnografickom múzeu v Moldave n/Bodvou – privítanie chlebom a soľou, ukážka pečenia chleba v tradičnej peci
Návšteva Jasovskej jaskyne
28. máj 2015
Návšteva našej školy
Raňajky – „festival chleba“ – ochutnávka rôznych druhov chleba
Exkurzia v historickom centre mesta
Prijatie u viceprimátora v Historickej radnici
Rozlúčkový večer – ukončenie projektu
29. máj 2015
Odchod partnerov
 
V denníku KošiceDnes o nás napísali:
 
Vďaka chlebu sa stali partnermi
Kedysi bolo úplnou samozrejmosťou, že sa chlieb piekol doma. Dnes si už mnoho ľudí, nehovoriac o mladých, ani nevie predstaviť, čo všetko predchádza tomu, kým sa voňavý chlebík objaví na našom stole. Upriamiť pozornosť na túto základnú súčasť každodennej stravy si dali za úlohu učitelia a študenti z košického Gymnázia na Poštovej ulici 9.
Počas víkendu študenti v zrekonštruovanom mlyne vo Veľkých Teriakovciach ochutnali domáci chlieb.
Pripravili medzinárodný školský projekt, v ktorom hrá hlavnú úlohu chlieb. Vďaka tomu počas víkendu priviedli do Košíc takmer tridsiatku študentov a učiteľov zo štyroch krajín. Zo španielskej Camareny, poľského mesta Wieluń, tureckého Denizli a talianskeho Palerma na Sicílii. Gymnázium na Poštovej, ako piaty člen školského partnerstva a zároveň koordinátor projektu, im počas tohto týždňa pripravilo bohatý program.
„Po víkendovom rozbehu dnes už v kompletnom zložení začína program, ktorým vyvrcholí náš dvojročný projekt nazvaný Rozmýšľajme o chlebe, nejedzme ho len,“ povedala pre košice:dnes koordinátorka projektu, učiteľka anglického jazyka Alena Klimová. Po návšteve viacerých zaujímavých miest Slovenska, kde sa dozvedia viac o slovenskom chlebe, ale aj pečení tradičných koláčov, vo štvrtok bude na tunajšom gymnáziu záverečný Festival chleba. Okrem iného ponúkne ochutnávku rôznych druhov slovenského chleba s tradičnými i netradičnými domácimi prílohami.
Mladí ľudia vďaka tomuto európskemu projektu zistili nielen to, aký chlieb a ako ho jedia v tej ktorej krajine. Tým, že navštívili všetky zapojené štáty a bezprostredne spoznávali ich kultúru i každodenný život, osobnostne získali. „Pre väčšinu študentov to bola prvá skúsenosť s úplne inou kultúrou. Bývali v rodinách, dennodenne mali na očiach, ako tam ľudia žijú,“ pripomenula A. Klimová.
„Mnohí prišli na to, že to, čo sa často zjednodušene hovorí, že tí sú takí alebo onakí, vlastne neplatí. Sami zistili, že často je to len pretrvávajúci mýtus alebo predsudok. Nehovoriac o kamarátstvach, ktoré pretrvávajú,“ dodala.
(ver)